Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een duurzaamheidslabel?

Een erkend duurzaamheidslabel, dat wordt gecontroleerd door een geaccrediteerde keurmeester, zorgt voor betrouwbaarheid. Een must voor organisaties die hun inzet kenbaar willen maken en geen klanten/gasten willen verliezen of mislopen.

Naast de bedrijven die een certificaat willen om bij te dragen aan een betere wereld zijn dit de grootste voordelen: 

Kostenbesparing: door afval, energie, water, etc. te besparen bespaart u kosten.
Bovendien vervalt de eventuele EED-auditplicht (gedeeltelijk) bij een aantal duurzaamheidslabels.

Beter imago: volgens TripAdvisor scoren ‘eco-leader’ hotels gemiddeld 7% beter in de reviews.

Meer gasten, zowel zakelijk als leisure: 33% van alle Nederlandse bedrijven sluit hotels zonder duurzaamheidslabel uit van overnachtingen door medewerkers. Daarnaast vindt 87% van de reizigers duurzaamheid belangrijk.

Tevreden medewerkers: Medewerkers werken liever voor een organisatie die meer betrokkenheid toont. Labels kijken steeds meer naar goede arbeidsvoorwaarden, omstandigheden en (persoonlijke) ontwikkeling van uw medewerkers.

Lees meer over de voordelen van een duurzaamheidslabel.

Welke problemen kan ik tegenkomen zonder begeleiding?

Zonder begeleiding kan het certificeringsproces lastig zijn en tijdrovend. Veel voorkomende fouten en problemen zijn:

  • Geen goede interpretatie van de normen en onvoldoende kennis van duurzaamheid
  • Verkeerde informatie/gegevens aanleveren
  • Verkeerde inschatting van de benodigde voorbereidingstijd
  • Geen goed gebruik van de online registratiesystemen
  • Geen waarborging van gegevensbehoud (kennis en gegevens gaan verloren bij personeelswisselingen of ziekte)
Kan een monumentaal pand wel voldoen aan de eisen voor een duurzaamheidslabel?

Ja!
In Nederland zijn veel monumentale panden en dit kan beperkingen met zich mee brengen qua verduurzaming. Het is niet altijd toegestaan om bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te plaatsen, en er zijn vaak beperkte mogelijkheden voor verbouwingen. Het is echter niet zo dat een duurzaamheidskeurmerk dan onmogelijk is. Sterker nog, bijvoorbeeld bij Green Globe wordt het hebben van een monumentaal pand zelfs beloond omdat dit valt onder het behoud van cultureel erfgoed! Daarnaast tellen de normen die niet behaald kunnen worden door besluiten van buitenaf niet mee. Het is dus zeker mogelijk om een duurzaamheidslabel te verkrijgen, ook al is het pand niet gebouwd volgens de nieuwste mogelijkheden.

Is de combinatie duurzaamheid en luxe wel mogelijk voor hotels?

Ja!
Green Label Service begeleid juist veel klanten in het luxe 4-5 sterren segment. Wij begrijpen dat de gastbeleving en het comfort altijd voorop staat. Gelukkig is dat goed te combineren met een duurzaamheidskeurmerk. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Hoe weet ik welk keurmerk het beste bij ons past?

Deze vraag kunnen we alleen beantwoorden aan de hand van een persoonlijk gesprek. Als onafhankelijk adviseur kijken we graag wat het beste bij u past. Het hangt af van factoren zoals de faciliteiten, type gast, wel/geen internationaal karakter, wensen op het gebied van marketing, etc. Ieder duurzaamheidslabel heeft zijn eigen pluspunten. Wanneer u contact met ons opneemt helpen we u graag bij deze keuze.