
Duurzaamheidslabels
Green Label Service is gespecialiseerd in duurzaamheid en keurmerken voor:
de gastvrijheidsbranche (hotels, congres centra, restaurants, etc.) &
overige bestaande gebouwen (kantoren, overheidsinstellingen, winkels, gezondheidscentra, woningen, etc.)
Dit zijn de meest voorkomende duurzaamheidslabels:
Gastvrijheidsbranche

Green Key is een internationaal duurzaamheidslabel voor bedrijven in de toerisme-, recreatie-, vergader- en congresbranche. De Green Key normering is gekoppeld aan de Sustainable Development Goals 2015-2030 van de Verenigde Naties en het wordt beheerd door de Foundation for Environmental Education in Denemarken. De keuringen in Nederland worden uitgevoerd door externe keurmeesters in opdracht van Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Dit gebeurt aan de hand van het online Green Key system, waartoe elke deelnemer toegang heeft.
Het doel vanuit Green Key is dat bedrijven altijd een stap verder gaan dan de wet- en regelgeving vereist. De normen richten zich op interne- en externe communicatie van het duurzaamheidsbeleid, energie, gas, water, afval, vervoer, food & beverage, textiel, papier, drukwerk, etc. Om ervoor te zorgen dat de normen gelijk zijn aan de ontwikkelingen op de markt, scherpt Green Key Nederland iedere drie jaar de normen aan.
Brons, Zilver, Goud
Om voor de Green Key in aanmerking te komen moeten ondernemers veel maatregelen nemen met betrekking tot milieuzorg en maatschappelijke betrokkenheid. Deze maatregelen zijn deels verplicht, deels optioneel. Voorbeelden van verplichte normen zijn het registreren van gas, water, elektra en afval, maar ook het communiceren van het duurzaamheidsbeleid. De optionele normen zijn maatregelen zoals het inkopen van groene stroom, het gebruik maken van zeepdispensers, of duurzaamheidstraining voor medewerkers.
Green Key Nederland kent drie niveau’s: Brons, Zilver en Goud. Hoe meer optionele maatregelen men treft, hoe hoger het niveau is dat behaald wordt.
Met trots kunnen we zeggen dat alle bedrijven die consultancy krijgen van Green Label Service uitsluitend Goud hebben behaald, het hoogst haalbare niveau binnen Green Key.
Nederlands bekendste label (toeristische sector)
Green Key is momenteel in meer dan 50 landen bekend en heeft in Nederland een grote bekendheid. Nederland heeft zelfs de meeste Green Key certificaathouders ter wereld. Er zijn inmiddels bijna 700 aangesloten organisaties, variërend van hotel, B&B, restaurant, congreslocatie, etc. Voor de verschillende bedrijfssectoren zijn er aparte handleidingen om zo gericht mogelijk te werken aan verduurzaming.

Green Globe is speciaal ontworpen voor de reis- en gastvrijheidindustrie. Deze branches kunnen gecertificeerd worden:
Hotels & resorts I Meeting & congreslocaties I MICE organisatoren I Cruise schepen I Kantoren I Restaurants I Spa en welness-centra I Transport I Tour operators en reisbureaus I Golfparken I Attractieparken
Allround & internationaal duurzaamheidslabel
Green Globe is een zeer internationaal erkend duurzaamheidslabel dat in ongeveer 90 landen vertegenwoordigd is, met leden variërend van het bekende Burj Al Arab hotel in Dubai, Mövenpick Hotels, tot het Nederlandse InterContinental Amstel Hotel.
Vaak wordt er bij duurzaamheidscertificaten met name gefocust op de ecologische kant (het besparen van ons milieu). Bij Green Globe zijn milieu, economische èn sociale maatregelen goed vertegenwoordigd (goede arbeidsomstandigheden, steunen van goede doelen, inkoop van Fairtrade producten, ondersteuning van de lokale omgeving, etc.) en dat zorgt voor een zeer volledig duurzaamheidbeleid.
Flexibiliteit voor het bedrijf
Naast een relatief klein aantal verplichte normen, bepaalt een bedrijf zelf aan welke normen zij wil voldoen op voorwaarde dat er tenminste 50% per hoofdstuk wordt behaald. Dit is een sterk voordeel voor bedrijven die veel flexibiliteit en keuzevrijheid wensen omdat ze een goede balans willen tussen duurzaamheid en de wensen van de gast/klant. Omdat er een bijdrage wordt geleverd aan alle hoofdstukken is verduurzaming breed toegepast.
Een ander sterk punt van Green Globe is dat het geen afvink-lijstje is. Er wordt een volledig duurzaamheidsbeleid opgesteld dat jaarlijks wordt getoetst en herzien. Hierbij vraagt Green Globe om jaarlijkse verbetering.
Transparantie en betrouwbaarheid
Audits worden uitgevoerd door een zogeheten ‘third-party’ onafhankelijke auditor. Alle auditors hebben een opleiding gevolgd.
Het online audit system “Green Globe Solution Center“ zorgt voor een papierloos proces dat transparant en gebruiksvriendelijk is.
Het Green Globe certificaat is gebaseerd op:
- Global Sustainable Tourism Criteria (GSTC)
- Global Partnership for Sustainable Tourism Criteria (STC Partnership)
- Baseline Criteria of the Sustainable Tourism Certification Network of the Americas
- Agenda 21 and principles for Sustainable Development endorsed by 182 Governments at the United Nations Rio de Janeiro Earth Summit in 1992
- ISO 9001 / 14001 / 19011 (International Standard Organization)
Marketing
Green Globe draagt zorg voor wereldwijde promotie van Green Globe gecertificeerde bedrijven. Onder andere op alle grote internationale horeca beurzen en er staan met grote regelmaat interessante artikelen van onze klanten in de Green Globe nieuwsbrief.
Bestaande gebouwen

BREEAM-NL In-Use is een certificeringsmethode voor het verduurzamen van bestaande gebouwen, zoals kantoren, overheidsinstellingen, winkels, gezondheidscentra en woningen. Het is een ideaal managementinstrument voor het verduurzamen en verbeteren van een gebouw.
Vijf sterren
BREEAM-NL In-Use beoordeelt bestaande gebouwen op negen verschillende duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.
Iedere categorie draagt voor een gedeelte bij aan de totaalscore, uitgedrukt in sterren. Maximaal zijn er vijf sterren te behalen.
Er zijn drie verschillende delen te certificeren:
- Asset: dit certificaat gaat over het gebouw zelf. Denk aan het ontwerp, de energetische waarde, de locatie en de transportvoorzieningen.
- Beheer: dit onderdeel gaat in op hoe het gebouw wordt beheerd. Bijvoorbeeld het onderhoud van het gebouw en de manier waarop de duurzaamheidsprestaties worden gemonitord.
- Gebruik: met dit certificaat wordt beoordeeld hoe het gebouw wordt gebruikt door huurders en medewerkers.
Toekomstbestendig
Met de label C-plicht voor kantoren in 2023 is de eerste stap gezet in wet- en regelgeving voor het verduurzamen van bestaande kantoren. We moeten Paris Proof zijn in 2050, met een CO2 reductie van 95%. Dat is echter nog maar een begin.
Partijen in de keten zien de noodzaak tot het verduurzamen van gebouwen. Beleggers richten zich steeds meer op het financieren van duurzaam vastgoed. Ook de eindgebruiker stelt eisen. Een duurzaam pand is belangrijk voor het imago, welzijn van werknemers en een onderdeel van hun MVO-beleid.
BREEAM-NL In-Use levert aantoonbaar bewijs van de duurzaamheidsprestaties van een bestaand gebouw. Dat maakt het keurmerk voor meerdere doelgroepen interessant. Met BREEAM-NL In-Use wordt ook uw gebouw toekomstbestendig!
Bekijk welke projecten al zijn gecertificeerd.
Doe de Quickscan
De gratis BREEAM-NL In-Use Quickscan geeft snel een globaal inzicht in de duurzame prestaties van uw gebouw. Doe de BREEAM-NL In-Use Quickscan
Planet Care
Eenvoudigheid en flexibiliteit is het motto. Wilt u starten met duurzaamheid en bent u op zoek naar een doeltreffende en praktische manier? Is er geen keurmerk dat past bij uw bedrijfsprofiel? Of vindt u dat uw organisatie al veel doet op het gebied van duurzaamheid maar wilt u niet de stap maken naar een keurmerk vanwege de kosten en de bijbehorende administratie? Dan is het Planet Care label de perfecte uitkomst voor u. Het toont de buitenwereld dat u duurzaamheid serieus neemt. Iedereen kan tenslotte zeggen dat een bedrijf ‘groen’ is, maar een externe en professionele controle creëert geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. De criteria zijn door Green Label Service zelf ontwikkeld en ze worden ook door ons bij de organisatie gecontroleerd.
Eenvoudigheid en flexibiliteit
Om het Planet Care certificaat te ontvangen, moet uw organisatie aan minstens 50% van de criteria voldoen. U maakt zelf de keuze welke criteria het beste bij u passen. Dit biedt flexibiliteit. Omdat transparantie en communicatie een belangrijk onderdeel is van duurzaamheid is slechts 1 criteria verplicht; het communiceren van het duurzaamheidsbeleid op uw website. Bij toepassing van minimaal 50% van de criteria, laat u zien dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is binnen uw bedrijf. Het certificaat is 1 jaar geldig en er is ieder jaar een controle op locatie.

Travelife
Travelife is een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. In Nederland zijn momenteel alleen reisorganisaties met een Travelife Award.
Travelife voor reisorganisaties
Travelife is een eenvoudig inzetbaar duurzaamheidsysteem dat touroperators en reisbureaus helpt bij het managen en verbeteren van sociale en milieuaspecten.
Travelife voor accommodaties
Het doel van Travelife is om de bedrijfsvoering van accommodaties te verduurzamen. Zowel binnen bedrijven als bij hun toeleveranciers. Naast betere milieu en sociale prestaties leidt verduurzaming o.a. ook tot kostenverlaging, terwijl de beloning in de vorm van een Travelife Award de eigen concurrentiepositie versterkt.

BREEAM NL (voor nieuwbouw)
BREEAM is een methode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Het wordt gebruikt om gebouwen te analyseren en te verbeteren. Deze certificeringsmethode wordt wereldwijd toegepast. Als eigenaar kunt u met een BREEAM NL certificaat een aanzienlijk fiscaal voordeel behalen over uw investering. Het voordeel is afhankelijk van het niveau waarop het gebouw wordt gecertificeerd en het jaar waarin u de aanvraag indient. Voor meer informatie over BREEAM NL voor uw nieuwbouw project verwijzen wij u naar www.duurzamehotels.nl. Voor bestaande gebouwen kan Green Label Service u assisteren (zie BREEAM NL In-Use).
